top of page

NATO PA:n puolustus- ja turvallisuuskomitea seminaarissa Puolassa 16.-17.9.2024

16. syysk. 2024

NATO PA:n puolustus- ja turvallisuuskomitea kokoontui Puolassa kahden päivän mittaiseen seminaariin 16.-17.9.2024. Siellä nostettiin esille NATOn merkittävimpiä turvallisuuspolitiikan asioita, joita oli avaamassa kansainvälisiä alansa asiantuntijoita. Saimme suoraan, lyhentämättömänä ja sensuroimatta tilannekatsausta Ukrainasta, ukrainalaisten itsensä kertomana. Monet muut asiantuntijat avasivat tilannetta Sveitsin roolista, EU-maiden ja NATOn välisestä yhteistyöstä jne.


Puolan armeijan edustajat avasivat omia käsityksiään Itämeren muuttuneesta turvallisuusympäristöstä, Valko-Venäjän muodostamasta uhasta ja luonnollisesti Venäjän vaikutusvallasta sekä sen konkreettisista vaikutuksista eri valtioiden turvallisuuteen, vaaleihin jne.


Valko-Venäjän oppositio on karkoitettu maasta ja sen edustajat kuitenkin toivovat että valtiot perustaisivat ystävyysryhmiä ja ylläpitäisivät siten suhteita Valko-Venäjän väestöön. Näillä suhteilla pysyisi ainakin selvillä demokratian heikosta kehityksestä ja tilanteesta Lukasenkan hallitsemassa maassa.


Luonnollisesti käytimme tilaisuuden hyödyksi ja tapasimme myös Puolan parlamentin puolustusvaliokunnan ja Suomen suurlähettilään Päivi Laineen, jotta myös Puolan tilanne ja yhteistyötä Suomen kanssa avattiin.


Tämänkin kokouksen perusteella tilannekuva ja ymmärrys muiden valtioiden ja Euroopan turvallisuustilanteesta kirkastui, jota luonnollisesti tarvitaan Suomessa puolustusvaliokunnassa tai täysistunnoissa, kun laaditaan lainsäädäntöä tai käydään keskusteluja Suomen ja liittolaisten yhteisestä turvallisuuspoliittisesta linjasta.

Pienen kirjan tästäkin kokouksesta voisi kirjoittaa.


Toinen merkittävä asia oli myös verkostoituminen, jonka merkitys korostuu näissä kokouksissa. Tulevan syksyn aikana NATO PA:n organisaatiossa tulee avoimeksi merkittäviä luottamustehtäviä, joihin tulee valituksi luonnollisesti vain aktiiviset ja arvostetut valtiot ja niiden edustajat. Niiltä paikoilta on sitten mahdollista entistä enemmän vaikuttaa NATOn suuntaan, jossa Suomen edut ja intressit tulevat huomioiduksi. Aivan kuten EU:ssa, jos et ole paikalla, äänesi ei kuulu. Pitkäjänteistä vaikuttamista, henkilösuhteiden luomista. Sitä on kansainvälinen yhteistyö ja yhteinen turvallisuuspolitiikka.


Omalle kohdalle osui myös kunnia johtaa Ukrainan tilannetta koskeva kokous.







Ota yhteyttä

Puhelin: 09 432 3053

Sähköposti: tomi.immonen(at)eduskunta.fi

00102 Eduskunta

©2024 by Tomi Immonen

bottom of page